Je kent het wel: je hebt gekookt en vervolgens ruikt de hele keuken (regelmatig inclusief woonkamer) naar je maaltijd. Je had de afzuigkap goed aangezet op de hoogste stand nog wel, maar toch blijft er een etenslucht hangen. Wellicht heb je ventilatieroosters bij het raam of een mechanisch ventilatiesysteem. Indien je een mechanisch ventilatiesysteem hebt, hoe vaak laat jij deze checken? Misschien is deze al jaren oud en moet de mechanische ventilatiebox vervangen worden. Hoe is de ventilatie binnen jouw huis geregeld? Wij geven helpen jou herinneren (of wellicht is dit helemaal nieuw voor jou) hoe jij jouw keuken het best kunt ventileren.

Ventileren vs. luchten

Iets wat heel belangrijk is om te weten: ventileren is niet hetzelfde als luchten. Huh, maar het gaat er toch om dat er gewoon frisse lucht naar binnen komt? Ja dat zeker, maar frisse lucht is niet alleen nieuwe lucht. Frisse lucht houdt in dat de lucht gefilterd wordt, zodat de oude (vervuilde) lucht naar buiten gaat en de nieuwe lucht gefilterd naar binnen komt. Zonder ventilatiesysteem wordt de lucht in huis helemaal niet of niet goed gefilterd. Het is dus belangrijk om een ventilatiesysteem in huis te hebben.

Ventilatiesystemen

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. Je kunt ervoor kiezen om ventilatieroosters bij het raam te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de lucht constant blijft rouleren en dit geen geluid maakt. Je kunt de roosters ook eenvoudig dicht doen wanneer je ook wilt. Toch zijn raamroosters vrij beperkt. Er gaat geen grote hoeveelheid lucht doorheen en daarom zijn mechanische ventilatiesystemen nog steeds effectiever. Deze moet je net als raamroosters laten inbouwen. Een mechanisch ventilatiesysteem gaat via elektriciteit. Je kun deze eenvoudig aan en uit draaien en deze heeft vaak de optie om harder of zachter te zetten. Zo kun je bepalen om bijvoorbeeld tijdens het koken de knop op de hardste stand te draaien, zodat de vervuilde lucht zo snel mogelijk naar buiten getrokken wordt en schone lucht naar binnen gaat. Je kunt een mechanisch ventilatiesysteem gerust de hele dag en nacht aan laten staan.

Een ventilatiesysteem onderhouden

Net zoals een cv ketel, moet ook een ventilatiesysteem met regelmaat gecheckt en onderhouden worden. Als deze niet goed onderhouden worden zal door het vuil de lucht niet goed naar binnen en buiten komen. Bij een mechanisch ventilatiesysteem zal er minder tot bijna geen lucht naar buiten gezogen worden, als er een hoop vuil/stof vast zit. Ventilatieroosters bij een raam zijn relatief makkelijk te reinigen. Dit zou je zelf kunnen doen, maar je kunt dit natuurlijk ook laten doen. Voor een mechanisch ventilatiesysteem is dit een stuk lastiger. Het is vaak lastig om hierbij te kunnen en deze bevat een stuk meer onderdelen die niet zo makkelijk zijn schoon te maken. Gelukkig zijn er een hoop professionele bedrijven die dit voor jou kunnen doen, bijvoorbeeld Feenstra. Ben jij iemand die het vaak druk heeft en/of dit gemakkelijk zal gaan vergeten? Dan kun je er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten. Dit houdt in dat er 1 keer in de zo veel tijd (meestal per jaar) iemand langs komt om jouw ventilatiesysteem grondig te reinigen. 

Kortom, door goed te ventileren met behulp van een ventilatiesysteem, houd jij de luchtwaarde goed en gezond in huis.

Door Anne