Moet een vaatwasser aangesloten worden op een waterontharder

Een vaatwasser is een essentieel apparaat in moderne keukens. De kwaliteit van het water dat de vaatwasser binnenkomt, heeft echter invloed op de efficiëntie en levensduur. Hard water is een veelvoorkomend probleem omdat het mineralen zoals calcium en magnesium bevat die moeten worden verwijderd voordat het water de vaatwasser ingaat. Moet daarom een ​​vaatwasser worden aangesloten op een waterontharder om het hard water debacle op te lossen?

In deze blog kijken we hoe een waterontharder helpt bij het voorkomen van kalkaanslag die een vaatwasser aantast. We bespreken ook hoe je je vaatwasser instelt voor onthard water en geschikte alternatieven voor het installeren van een waterontharder. 

Calcium- en magnesium mineralen in hard water leiden tot een ophoping van minerale afzettingen in de afwasmachine. Deze afzettingen verminderen de waterdruk en de efficiëntie van het reinigingsmiddel, waardoor de efficiëntie van de vaatwasser afneemt. Hard water is wijdverbreid in de meeste delen van de wereld. Hoewel hard water niet gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid, kan het grote schade aanrichten aan huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser door kalkaanslag te vormen.

Een waterontharder helpt ​​apparaten te beschermen door de vorming van kalkaanslag door het harde water te voorkomen.  Water wordt ingedeeld in twee categorieën op basis van minerale samenstelling:

  • Hard water bevat een grote hoeveelheid mineralen zoals magnesium en calcium. Hard water verwerft deze mineralen terwijl het door kalksteen, gips of krijt sijpelt.
  • Zacht water bevat minder calcium- en magnesium mineralen in GPG.

De in hard water aanwezige mineralen zijn verantwoordelijk voor de vorming van kalkaanslag. Een waterontharder haalt deze mineralen uit het harde water en zet het om in zacht water. Zo voorkomt het de ophoping van kalk in de vaatwasser. Door jouw afwaswater aan te sluiten op een ontharder bescherm je het tegen hard water en ben je verzekerd van maximale efficiëntie en een langere levensduur.

een vaatwasser aansluiten op een waterontharder

Hoe je de vaatwasser instelt voor onthard water

Wat te doen na het aansluiten van het afwaswater op een waterontharder? Je moet het apparaat instellen om onthard water te gebruiken. Gelukkig is het een eenvoudig proces: je hoeft alleen de waterhardheid van de vaatwasser op nul te zetten. In de handleiding van de vaatwasser staat hoe je de waterhardheid op nul kunt zetten. Als je de handleiding bent kwijtgeraakt, kun je de procedure online doorzoeken op het merk en model van je vaatwasser. Je moet ook de regeneratiecyclus van de elektronische waterontharder resetten om er zeker van te zijn dat deze zacht water produceert. Hierna is de vaatwasser ingesteld voor gebruik met onthard water.

Alternatieven voor het installeren van een waterontharder

Als jouw huidige financiële situatie je verhindert een waterontharder te installeren, betekent dit dan dat je vastzit aan hard water? Het antwoord is nee. Je kunt op de volgende manieren nog steeds hard water gebruiken:

  • Gebruik een afwasmiddel met een hoog fosfaatgehalte, fosfaat is een uitstekende waterontharder. Moderne wasmiddelenfabrikanten nemen fosfaat op in hun wasmiddelen om kalkvorming te voorkomen. Controleer daarom, als je geen waterontharder hebt, jouw wasmiddel etiket op de aanwezigheid van fosfaat.
  • Gebruik producten voor het voorkomen van kalkaanslag. Je kunt er ook voor kiezen om speciaal ontworpen producten voor het voorkomen van kalkaanslag in het afwaswater te gebruiken. Deze producten zijn verkrijgbaar als additieven en tabletten voor verschillende vaatwassers.
  • Gebruik een ontkalker: in tegenstelling tot een waterontharder verlaagt een ontkalker de GPG van het water niet; in plaats daarvan voorkomt het de secundaire effecten van hard water, zoals kalkaanslag op het afwaswater.
  • Zout gebruiken (voor aanbevolen vaatwassers): sommige vaatwassers hebben een bakje aan de binnenkant van de bodem waar je zout kunt toevoegen. Deze toevoeging helpt het water te verzachten, hoewel het minder efficiënt is dan een ontkalker of wasmiddel met fosfaat.
  • Het is ook raadzaam om het glansspoelmiddel in de vaatwasser in te schakelen. Deze modus vermindert de spanning van het wateroppervlak van de vaatwasser, waardoor vuil en kalk efficiënt uit de binnenkant kunnen worden weggespoeld.
Moet een vaatwasser worden aangesloten op een waterontharder

Effecten van hard water op vaatwassers

Hard water beïnvloedt de vaatwasser en de efficiëntie op de volgende manieren:

Verminderde waterdruk

Een vaatwasser heeft voldoende waterdruk nodig om snel vol te lopen en de vaat effectief schoon te maken. Bovendien zorgt deze druk ervoor dat het waterniveau onder de verwarming componenten blijft om schade aan de vaatwasser te voorkomen. Hard water vermindert de waterdruk van een vaatwasser aanzienlijk door de vorming van kalkaanslag in de inlaatklep.

Vlekken op gerechten

Als de waterdruk laag is, vult het water de vaatwasser niet tot het vereiste niveau. Daardoor krijgen de borden op het bovenste rek niet voldoende water; dus blijven ze vuil. Zelfs als je afwasmiddel toevoegt of het glansspoelmiddel gebruikt, kunnen er vlekken en aanslag op de vaat ontstaan ​​door de afzetting van mineralen uit hard water.

vaatwasser aansluiten op een waterontharder

Versnelde slijtage

Wanneer zich een kalkaanslag vormt op de binnenkant van je vaatwasser, moet je deze verwijderen met een ontkalker of azijn. Helaas omvat het verwijderingsproces schrobben of het uitvoeren van een reinigingscyclus, waardoor de slijtage van jouw vaatwasser wordt versneld. Bovendien, als je de kalk niet verwijdert, hoopt het zich op, waardoor de waterdruk van de vaatwasser afneemt. Ten slotte verkort hard water de levensduur van de vaatwasser door na verloop van tijd de metalen onderdelen zoals de pomp en de verwarmingselementen aan te tasten.

Roesten

Een roestende vaatwasser is het ergste effect van hard water. Sommige mineralen in hard water zijn zout. Zoals je weet, is zout catastrofaal voor metalen onderdelen. Wanneer het zout in contact komt met de metalen onderdelen van de vaatwasser veroorzaakt het roest. Daarom, als de vaatwasser gedurende een langere periode is blootgesteld aan hard water en je tekenen van roest ziet, is het tijd om hem te vervangen.

Door Vanessa