kunnen borden in de magnetron

Het is een vraag die we allemaal wel eens gesteld hebben: kan een bord in de magnetron? Misschien wil je je maaltijd opwarmen of restjes boerenkool, aardappelen en worst opnieuw serveren, maar niet alle borden zijn geschikt voor magnetron gebruik. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de verschillende soorten borden, of ze magnetronbestendig zijn, en waar je op moet letten bij het gebruik van een bord in de magnetron. Daarnaast bespreken we ook de verschillende standen van de magnetron en hoe die van invloed zijn op je borden.

Kan een bord in de magnetron

Soorten borden: Welk type bord kan in de magnetron?

De magnetron werkt door middel van elektromagnetische golven die de watermoleculen in voedsel laten trillen, wat hitte produceert. Niet alle materialen kunnen deze straling veilig doorstaan, daarom is het belangrijk om te weten welke borden wel en niet in de magnetron kunnen.

Porseleinen borden

Porselein is over het algemeen veilig voor gebruik in de magnetron, mits het geen metaalachtige decoraties heeft. Let vooral op borden met gouden of zilveren randen; deze kunnen vonken veroorzaken en zowel de magnetron als het bord beschadigen. Het beste is om te kiezen voor eenvoudig porselein zonder versieringen als je zeker wilt zijn dat het magnetronbestendig is.

Aardewerken borden

Aardewerk kan soms een probleem vormen in de magnetron, afhankelijk van hoe het is vervaardigd. Als het bord handgemaakt is of geen glazuurlaag heeft, kan het vocht bevatten dat de hitte niet goed kan weerstaan, wat leidt tot barsten of scheuren. Ook kan ongelijkmatig geglazuurd aardewerk warm worden in de magnetron, wat gevaarlijk kan zijn. Kijk altijd of het bord als magnetronbestendig is gemarkeerd.

Glaswerk borden

Glazen borden zijn in veel gevallen veilig voor gebruik in de magnetron, zolang het hittebestendig glas is, zoals Pyrex. Net als bij porselein, moet je oppassen met glazen borden die decoraties of metalen accenten hebben. Gewoon, helder glas zonder versieringen is meestal magnetronbestendig.

Keramische borden

Keramiek is een veelvoorkomend materiaal voor borden en is meestal veilig voor de magnetron, mits het een goede glazuurlaag heeft. Sommige keramische borden kunnen heet worden in de magnetron, dus wees voorzichtig wanneer je ze eruit haalt. Het is ook belangrijk dat er geen haarscheurtjes in het bord zitten, want deze kunnen verergeren door de hitte.

Plastic borden

Plastic borden zijn vaak gemarkeerd als ‘magnetronbestendig’ of juist niet. Alleen speciaal ontworpen plastic borden kunnen veilig in de magnetron worden gebruikt. Vermijd borden van gewone plasticsoorten, want deze kunnen smelten of vervormen bij blootstelling aan hoge temperaturen. Controleer altijd de onderkant van het bord op een label dat aangeeft of het geschikt is voor de magnetron.

Houten borden

Hout is absoluut niet geschikt voor de magnetron. Hout kan uitdrogen, barsten en zelfs verbranden als het te lang in de magnetron staat. Gebruik houten borden daarom nooit in de magnetron.

Verschillende standen van de magnetron en het effect op borden

Magnetrons hebben verschillende standen die van invloed kunnen zijn op het gebruik van borden. Hier zijn een paar zaken waar je op moet letten bij de verschillende functies van je magnetron:

Opwarmstand

Dit is de meest gebruikte stand in de magnetron. Op deze stand worden de elektromagnetische golven gelijkmatig door het voedsel gestuurd om het op te warmen. Voor de meeste magnetronbestendige borden is dit geen probleem, zolang ze geen metalen details bevatten.

Ontdooistand

De ontdooistand gebruikt een lagere intensiteit om bevroren voedsel langzaam op te warmen. Als je dus bijvoorbeeld je ingevroren prei wilt ontdooien om in een gerecht te gebruiken, is dit de ideale stand. Omdat de hitte niet extreem is, kunnen de meeste borden deze stand zonder problemen aan. Dit is vooral een goede optie voor glazen en keramische borden, omdat de lagere temperatuur voorkomt dat ze te heet worden.

Grillstand (in combinatie magnetrons)

Bij combi-magnetrons kun je vaak ook een grillstand gebruiken, waarbij bovenin het apparaat een grill verwarmingselement is ingebouwd. Deze stand is minder geschikt voor veel borden, omdat de hitte direct en intens is. Vooral plastic en aardewerken borden kunnen hier niet goed tegen en lopen het risico om te barsten of te smelten.

Heteluchtstand (in combi-magnetrons)

Als je magnetron ook een heteluchtfunctie heeft, dan gedraagt deze zich meer als een conventionele oven. In dat geval moet je dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als bij een gewone oven. Glaswerk, porselein en keramiek kunnen deze stand meestal aan, maar controleer altijd of het bord geschikt is voor hogere temperaturen.

Hoe controleer je of een bord magnetronbestendig is?

Als je niet zeker weet of een bord veilig in de magnetron kan, kun je de volgende test uitvoeren:

  • Vul een kopje met water en zet het samen met het bord in de magnetron.
  • Zet de magnetron op een gemiddelde stand en laat het ongeveer een minuut draaien.
  • Als het bord heet wordt terwijl het water nog steeds lauw is, is het bord niet geschikt voor de magnetron.

Let op: dit is geen waterdichte methode, maar het kan een indicatie geven of het bord geschikt is. Als je twijfelt, controleer dan de onderkant van het bord op een label dat aangeeft of het magnetronbestendig is.

Dus; kan een bord in de magnetron?

De vraag “kan een bord in de magnetron?” hangt af van het materiaal van het bord. Porseleinen, glazen en keramische borden zijn over het algemeen veilig, mits ze geen metalen decoraties hebben en als magnetronbestendig zijn gemarkeerd. Plastic en houten borden daarentegen zijn minder geschikt, tenzij het speciaal ontworpen plastic is voor magnetron gebruik. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de stand van de magnetron en de temperatuur, om te voorkomen dat borden te heet worden en schade oplopen.

Nu je precies weet welke borden wel of niet in de magnetron kunnen, kun je je maaltijden veilig opwarmen en jezelf wat tijd besparen zonder ongelukken!

Door Anne