wat-mag-er-in-de-vaatwasser-

De vaatwasser is één van handigste en meest praktische huishoudproducten. Je gebruikt hem als het goed is zowat dagelijks en het is een machine die je heel wat tijd en werkt kan besparen. Maar wat is nu eigenlijk de levensduur van een vaatwasser? Kan je zelf iets doen qua onderhoud om die levensduur te verlengen en gaan bepaalde (bijvoorbeeld duurdere) types langer mee?

Hoe lang gaat die mee?

De gemiddelde levensduur van een vaatwasser hangt sterk af van het exacte type en het merk. Bovendien is er ook nog eens een groot verschil wat betreft het eigen verbruik. De levensduur wordt immers niet berekend in aantal jaren, maar in aantal wasbeurten. Steek je op dagdagelijkse basis jouw vaatwasser vol vuile borden dan gaat die rapper verslijten dan als je slechts één keer om de drie dagen afwast. Rekenen we even met één wasbeurt per dag hoort een degelijk model een jaar of zeven mee te gaan voor die aan vervanging toe is.

De verschillen tussen merken

Hoe lang gaat een vaatwasser mee? Het is een vraag waar het antwoord ook sterk bepaald wordt door de oorspronkelijke investering in het product. Een kwaliteitsvolle vaatwasser van een betrouwbaar merk zoals Miele heeft een beduidend langere levensduur dan van een willekeurig budgetmerk. In de regel kan je aannemen dat je voor kwaliteit ook gewoon extra moet betalen. Met goedkope wasmachines van budgetmerken ben je zowat 1500 à 2000 wasbeurten zoet. Een topmerk als Miele gaat al vlug 5000 wasbeurten mee wat in theorie tussen de 15 en 20 jaar is. Let hier echter wel ermee op dat de merknaam niet per se gelijk staat met hoge kwaliteit. Gekende merken zoals Bosch en Siemens bieden een breed scala aan opties aan waaronder ook goedkopere exemplaren van een mindere kwaliteit.

Onderhoud van een vaatwasser

Hoe lang gaat een vaatwasser mee is ook een vraag waar je zelf heel wat invloed op hebt. Een goed onderhoud van een vaatwasser verlengt de levensduur aanzienlijk, een slecht onderhoud trekt dan weer al snel een aantal jaren van de rekensom af. De typische tip die mensen geven als het om dit onderwerp gaat is om borden en pannen even af te spoelen voor je ze in de vaatwasser plaatst. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit op zich geen invloed heeft op de levensduur. Wat wel klopt is dat het ontbreken van een voorwas er wel eens voor kan zorgen dat de afwas zelf er niet even proper uit komt.

Wat helpt dan wel? Eerst en vooral de filter geregeld schoonmaken met een reinigingsmiddel. In principe zou je best na elke wasbeurt even de vaatwasser van vuil moeten ontdoen. Geef jouw machine dan ook op tijd en stond een grondige reinigingsbeurt. Een punt op op te letten tijdens deze reinigingsbeurt is of je de gaatjes in de sproeiarmen vrij hebt gemaakt. Verstopte gaatjes in de sproeiarmen is één van de grootste oorzaken voor een korte levensduur.

Ten slotte wordt er ook sterk aangeraden om mogelijke vetophopingen en kalkaanslag te verwijderen. Kalkaanslag is sowieso vijand nummer 1 van veel huishoudtoestellen en dat is bij een vaatwasser niet anders. Door de kalk weg te houden voeg je al snel een jaartje toe aan de levensduur van jouw vaatwasser.

Door Anne