Vorken, messen, lepels – we hebben er lades vol mee, maar vaak is het over de jaren heen verzameld. Daardoor ontstaat er een melange aan verschillende stijlen en soorten, met uiteenlopende kwaliteit. Nu de feestdagen voor de deur staan gaan we weer massaal bij elkaar dineren. Hoog tijd dus om je bestek eens te vernieuwen!
Uit welke onderdelen bestaat bestek eigenlijk?
Bij het woord bestek denkt men doorgaans aan de inhoud van een standaard bestekset: tafelvorken, tafelmessen en eetlepels. Maar naast deze basisonderdelen heb je in je huishouden natuurlijk nog meer nodig. Denk aan taartvorkjes, thee lepels, dessertlepels en botermessen. Die zitten vaak niet inbegrepen in besteksets, maar zul je op den duur wel aan moeten schaffen.
Wil je helemaal uitpakken? Dan kun je vaak ook je inboedel compleet maken met bijpassende taartscheppen, saus en jus lepels en zelfs slabestek. En als je écht je hele besteklade in dezelfde stijl wil hebben, denk dan aan bestek dat je wellicht niet dagelijks gebruikt, maar dat wel handig van pas kan komen: een spaghettilepel, speciale steakmessen en kaasmesjes.
Bestek in verschillende stijlen
Hoewel veel bestek er in het dagelijks leven hetzelfde uitziet heb je wel degelijk ruime keuze als het aankomt op stijl. De tijd van enkel en alleen zilverkleurig bestek is ons al lang gepasseerd. Zowel donkerkleurig als goudkleurig bestek heeft een comeback gemaakt en geeft menig eettafel een luxe uitstraling. Maar ook kleurrijk eetgerei komt steeds vaker voor, waarbij vooral pastelkleuren het goed doen.
Waar is jouw mes van gemaakt?
Naast kleuren heb je natuurlijk ook nog ruime keuze uit materialen. Vroeger was eetgerei voornamelijk gemaakt van zilver. Echter is zilver erg gevoelig voor oxidatie: een chemische reactie die ontstaat wanneer het in contact komt met lucht. Daardoor verliest zilveren waar al snel zijn glans en komt er een zwartkleurige gloed overheen. Je dient het daarom regelmatig te poetsen.
Doorgaans is bestek tegenwoordig gemaakt van roestvrij staal, zodat je messen en vorken lang meegaan en niet verroest uit de vaatwasser komen. RVS is een mengsel van ijzer, chroom en nikkel. Sets waarin nikkel is verwerkt zijn in verhouding duurder om aan te schaffen, maar zijn minder gevoelig voor krassen en corrosie. Deze sets zijn te herkennen aan de afkorting 18/10, wat staat voor 18% chroom en 10% nikkel.
Bestek met decoratie
Soms bestek uit twee delen. Het heft is dan van een ander materiaal gemaakt dan het blad. Denk aan materialen als kunststof, hout, marmer, porselein of aardewerk. Daarmee richt je je eettafel helemaal naar jouw smaak in: houd je van rustiek, robuust of juist modern? Houdt er wel rekening mee dat bestek dat uit twee delen bestaat gevoeliger is om af te breken. Volgt daarom altijd de onderhoudsinstructies op en doe speciaal bestek niet in de vaatwasser, maar was het met de hand af.
Onderhoud van je nieuwe bestek
Je kunt je bestek overigens altijd het beste met een afwasborstel afwassen. De vaatwasser is namelijk een vrij agressieve manier van schoonmaken die je eetgerei op den duur ongetwijfeld zal beschadigen. Mocht je het toch in de vaatwasser doen, spoel het dan af onder stromend water alvorens je het in de machine zet. Haal het bestek direct nadat de vaatwasser klaar is direct uit de machine, verwijder eventuele achtergebleven resten en wrijf het droog.