Meer Keuken

De landelijke keuken

In eerste instantie denkt men bij een landelijke keuken al snel aan een keuken in een ruime riante woning, waarbij een grote robuuste afzuigkap boven een groot fornuis met zes pitten duidelijk aanwezig is. Het landelijk wonen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ware trend, en is dan ook niet meer alleen in grote plattelands woningen te zien. Ook in hedendaagse woningen wordt de stijl toegepast en inmiddels is het landelijk wonen zo ver ontwikkeld dat er weer verschillende stromingen in de landelijke stijl zijn ontstaan. De landelijke keuken is ook zeker één van de keukentrends van de afgelopen jaren.   Er is echter 1 eigenschap die in elk landelijk interieur terug te zien is; er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. In een landelijke keuken kan dat betekenen dat de kastjes van hout zijn, maar ook andere accessoires en meubels worden vervaardigd van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer of juist een vloer van natuursteen. Zoals we eerder al schreven zijn er verschillende soorten keukenbladen, een houten of een natuurstenen keukeblad past ook ideaal bij een landelijke keuken.

Een landelijke keuken is voor mensen die van gezelligheid houden. De landelijke keuken straalt sfeer en gezelligheid uit en zal bij veel mensen nostalgische gevoelens opwekken. Typerend aan vele landelijke keukens is dat er bij de houten kastjes veel sierlijke afwerkingen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan de afwerking met mooie authentieke keukengrepen en uitgesneden motieven in de deurtjes.

 

Kleurgebruik in de landelijke keuken

Omdat er bij een landelijke keuken veelal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen, is ook het kleurgebruik gebaseerd op natuurlijke kleuren. Hout wordt vaak in zijn originele kleur behouden en andere natuurlijke materialen zoals steen complementeren dit geheel. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van wit, creme, grijs of wordt de whitewash techniek toegepast voor tafels, stoelen en keukenkastjes.

 

Indeling landelijke keuken

Omdat de landelijke keuken zijn oorsprong vindt in de vroegere keukens op het platteland, ziet men ook vaak een bepaalde indeling terugkomen die te herleiden is uit deze tijden. Zo hadden het fornuis en de spoelbak vroeger de belangrijkste functie, waardoor deze ook een prominente plaats kregen bij het indelen van de keuken. Keukenapparatuur zoals de koelkast, de vaatwasser, magnetron en diepvries worden vaak zo onopvallend mogelijk geplaatst. Vaak worden deze achter hout weggewerkt, zodat technologie geen overheersende toon heeft in de keuken. Wanneer er relatief veel plek is in de keuken, wordt de landelijke keuken ook vaak ingericht als leefkeuken. De leefkeuken wordt vaak gebruikt als een verlengde of zelfs vervanging van de woonkamer, waar het hele gezin en ook gasten bij een komen. Het is een gezellige plek, waar men kan eten, gezellig wat kan drinken maar bijvoorbeeld ook heerlijk ontspannen de krant kan lezen.

 

Decoratiemateriaal

Bij het zoeken naar decoratie materialen voor een landelijk interieur kan men allerlei kanten op. Sommige mensen struinen allerlei brocante winkeltjes en markten  af om unieke authentieke accessoires te vinden die hun interieur compleet maken. Omdat de landelijke trend momenteel zo populair is, zijn er ook in online winkels en woonwinkels en woon boulevards ontzettend veel mogelijkheden. Wat men vaak ziet in landelijke keukens zijn nostalgische gebruiksvoorwerpen die nu als decoratief materiaal worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan oude kruidenpotjes, melkflessen en melkmandjes, kannen, kruiken en kruidenpotjes. Soms worden ze deze materialen op zichzelf als decoratief materiaal gebruikt, soms worden ze ook gebruikt als een verlengstuk. Bijvoorbeeld door een oude melkfles te gebruiken voor een schattig bloemstuk. Gebruik vooral je creativiteit bij het inrichten van de landelijke keuken!

Mobiele versie afsluiten