keuken renoveren

Toe aan een nieuwe keuken, maar verdwaald in de eindeloze keuze aan stijlen en mogelijkheden? Of Heb je überhaupt geen idee wat je kunt verwachten bij een klus als dit? Hier vind je de belangrijkste tips op een rij. Zo hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken om alle praktische zaken en kun je je in alle rust voorbereiden en verheugen op die nieuwe droomkeuken!

Je keuken opknappen kun je op verschillende manieren doen! Of je nu een volledige nieuwe keuken installeert of een keuken renovatie doet, er komt altijd een hoop werk en (misschien zelfs) des te meer voorbereiding bij kijken. Naast het type en de stijl van je nieuwe kookpaleis, zijn er ook een aantal praktische zaken waar men in eerste instantie vaak niet over nadenkt. Gelukkig zijn wij er om je hierbij een handje te helpen!

Werkruimte en apparatuur

Een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden vanaf het begin, zijn de verhoudingen in de keuken. Denk daarbij vooral aan de werkruimte. Ben jij bijvoorbeeld graag druk bezig in de keuken, dan moet je er wel voor zorgen dat je genoeg ruimte hebt om al je voorbereidende werk te doen! Mocht je toch niet zo’n chef-kok zijn, kun je veel ruimte besparen en heb je waarschijnlijk juist meer ruimte nodig voor apparatuur die je (kook)leven een stuk makkelijker maken.

De keukendriehoek

De keuken opknappen is veel werk, dus kun je het maar beter in een keer goed doen. Daarom is het erg belangrijk alvorens te letten op de “keukendriehoek-indeling”! Dan hebben we het uiteraard niet over de vorm van de keuken, maar des te meer over de verhouding en indeling van elementaire onderdelen ervan. De essentie van een praktisch ingedeelde keuken valt en staat namelijk met de denkbeeldige driehoek tussen de gootsteen, kookplaat en de koelkast. Dit zijn namelijk de drukst bezette onderdelen van je keuken, waardoor het erg gunstig is om deze goed op elkaar ingedeeld te hebben voor het optimale “werkcomfort”. Denk hierbij aan een omtrek van de gehele keuken van tenminste 3 tot maximaal 8 meter, waarbij de bovengenoemde delen zo dichtbij en praktisch mogelijk zijn ingedeeld. Let daarbij vooral ook op het creëren van “korte routes”. Zo is het bijvoorbeeld handig om de koelkast in de buurt van het fornuis te hebben en de vaatwasser bij de gootsteen, zodat je alles binnen handbereik hebt op de plekken waar je ze het vaakst nodig hebt!

Materiaal

Als het gaat om het materialen van je keuken, zorg er dan voornamelijk voor dat je materiaal kiest dat gemakkelijk schoon te maken is. Als er een ding is dat gegarandeerd niemand leuk vindt, is het wel het schoonmaken van de keuken. Houdt daarom ook rekening met het materiaal en de kleur voor de achterwand bij de kookplaat bijvoorbeeld, zodat je de vlekken na het koken er net zo makkelijk afkrijgt als ze erop zijn gekomen.

Licht!

Ten slotte, is het toch wel erg fijn als je ook na het kokkerellen nog steeds zoveel vingers telt, als je had toen je begon. Daarom is goed licht in de keuken erg belangrijk. De beste tip is dan ook om het licht in de keuken zo in te delen dat je het kunt dimmen en/of verstellen. Zo kun je tijdens het kokkerellen goed je werk in de gaten houden en erna met licht-gedimde lampen toch genieten van een sfeervol geheel. Alles zodat jij (lekker) kunt koken in een praktische, doch stijlvolle, maar vooral gezellige keuken! 

Door Anne