zelf-pitabroodjes-maken

Nu de sneeuw verdwenen is en het zonnetje schijnt, staan er weer barbecues en picknicks op de planning. Met dit heerlijke pitabrood uit de Griekse keuken, steel je ongetwijfeld de show.  Dit heerlijke brood staat ook nog eens in een handomdraai op tafel, dus lees snel verder voor het recept!

Er is niks zo leuk als iets op tafel zetten wat je zelf gemaakt hebt! Dit pitabrood bestaat uit slechts een paar ingrediënten en is zo eenvoudig, dat iedereen dit recept kan maken. Onverwachte etentjes of gasten zijn geen probleem meer nu je dit gerecht in elkaar kan flansen. Of je nou een heuse huis-tuin-en-keukenchef bent of niet, dit recept is altijd een goede keus!

Dit heb je nodig

Voor dit pitabrood heb je maar een paar ingrediënten nodig en de meesten zul je vinden in jouw keukenkastje. 

  • 600 gram bloem
  • 1 el zout
  • 3 tl gedroogde gist
  • 2 el olijfolie
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 300 ml warm water
  • Een koekenpan

Voorbereiden

Mix 300 gram bloem, het zout, de gist, olijfolie, yoghurt en water samen in een kom tot een glad deeg. Dit kan zowel met een keukenmachine als met je handen, zolang er uiteindelijk geen klontjes meer in het deeg zitten. Dek de kom vervolgens af met plastic folie en laat het deeg minstens een uur rijzen in de koelkast. Hoe langer het deeg rijst, hoe voller de pitabroodjes worden. Als je tijd hebt om het deeg de avond van te voren te maken, kan dit dus.  

Kneden, kneden en nog eens kneden

Als je het deeg minstens een uur hebt laten rijzen, is het tijd om de rest van het bloem toe te voegen en het beslag opnieuw glad te kneden. Let hierbij op dat het beslag los moet laten van de kom en niet meer aan je handen mag plakken. Als het deeg toch te plakkerig is, voeg je nog wat extra bloem toe. Wanneer je deeg de juiste textuur heeft bereikt, verdeel je het in 8 gelijke stukken en draai je hier balletjes van. Bedek vervolgens een werkblad met bloem en rol de deekballetjes uit tot ongeveer 5 mm dikte. Prik tot slot wat gaatjes in het deeg met een vork en laat de broodjes nog één keer ongeveer een half uurtje rijzen. 

Tijd om te bakken

Je broodjes zijn bijna klaar en nu is het tijd voor het leukste klusje! Je gaat de pitabroodjes namelijk goudgeel bakken, zodat ze klaar zijn om opgegeten te worden. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie of bakspray en zorg dat de koekenpan volledig bedekt is. Hiervoor kun je eventueel een stukje keukenpapier gebruiken. Leg één ongebakken pitabroodje per keer in de pan en bak deze ongeveer 2 minuten aan elke kant. De pitabroodjes zijn klaar als deze aan beide kanten mooi bruin zijn! Nu kan je de broodjes serveren of bewaren tot een later moment. De broodjes kunnen koud geserveerd worden of later nog even opgewarmd worden in de pan. 

Zo serveer je de broodjes

Nu je broodjes klaar zijn, is het tijd om hiervan te gaan genieten. Serveer de broodjes met een dip of maak een lekkere vulling. In Griekenland worden deze pitabroodjes niet opengesneden, maar dubbelgevouwen. Maak dus een vulling naar smaak en vouw de pitabroodjes hier omheen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Griekse gyros
  • Fetakaas, rode ui en spinazie
  • Gegrilde groenten
  • Aubergine dip

Dit recept kost wat tijd, omdat het deeg moet rijzen. Toch is het simpel en kan iedereen deze broodjes in elkaar flansen zonder keukenapparatuur. En niet geheel onbelangrijk: het eindresultaat mag er wezen! Serveer het brood met een vulling of dip naar keuzen en jouw gasten zullen ongetwijfeld genieten. Smakelijk! 

Door Eleni