Goede ventilatie in de keuken
Zoals iedereen wel heeft meegekregen van grootmoeder: het is belangrijk om een huis goed te ventileren en regelmatig eens te luchten. De reden dat je dit doet is natuurlijk om schadelijke stoffen en bacteriën geen enkele kans te geven. Ongetwijfeld één van de belangrijkste kamers hierbij is de keuken. De keuken is dan ook een ruimte die vast en zeker wel wat extra aandacht kan gebruiken op het gebied van ventilatie.
Waarom de keuken?
De keuken is een ruimte die we dagdagelijks gebruiken en waar heel wat vocht geproduceerd wordt. Tijdens het koken alleen al komen tal van dampen vrij die moeten afgevoerd worden. Dit niet doen of werken met een ventilatiesysteem dat zijn beste dagen heeft gehad kan niet alleen vervelend zijn doordat de kookluchtjes blijven hangen maar ook echte negatieve gevolgen hebben. Het ontstane vocht kan immers de meubels, plafonds en muren van de keuken beschadigen. Daarnaast heeft een te grote concentratie aan vocht ook een negatieve invloed op onze gezondheid. Ademhalingsproblemen en hoofdpijn zijn gekende effecten van slecht functionerende ventilatie.
Luchten is niet hetzelfde als ventileren
Nog veel te veel mensen stellen luchten gelijk aan daadwerkelijk ventileren. Nochtans is hier een duidelijk verschil tussen. Ventileren is de situatie waarbij lucht effectief wordt afgevoerd en vervangen door nieuwe lucht. Een systeem dat een grote toename van de vochtigheidsgraad wel de baas kan. Luchten komt neer op de ramen en deuren open zetten en dit is zeker niet altijd een oplossing. Zo is het al niet praktisch om tijdens de wintermaanden in de keuken met ramen en deuren open te werken. Bovendien zorgt dit er niet zozeer voor dat de vochtige lucht zal verdwijnen maar eerder dat er nieuwe, koudere lucht naar binnen komt. En koude lucht houdt veel slechter vocht vast dan warme lucht.
Enkele tips
De grootste tip die kan gegeven worden betreffende ventilatie in de keuken komt er natuurlijk op neer dat je jezelf een goed ventilatiesysteem cadeau doet. Er zijn echter nog een aantal andere zaken die je zeker kunt doen om vocht en schimmelvorming door dat vocht te vermijden of op zijn minst te beperken. Zo kan je na het koken de deur sluiten en het raam enkele uren open zetten, al spreekt het voor zich dat dit meer iets voor tijdens de zomer is. Een tweede belangrijke punt is dat je de keuken bij voorkeur nooit te koud laat worden. Zoals we al even hebben vermeld: koude lucht trekt vocht aan. Een minimale temperatuur is dan ook zo’n 15 graden en telt ook voor ’s nachts.
Ten slotte de dampkap: logischerwijze is het belangrijkste afvoersysteem in de keuken de dampkap. Een goede werkende dampkap aanschaffen is dan ook een minimale vereiste. Heb je er eentje in huis gehaald? Dan vaar je er zeker wel bij door deze regelmatig op zijn effectiviteit te controleren en de filters wanneer nodig te vervangen.
De relatieve vochtigheidsgraad
Hoe weet je nu wanneer er te veel vocht in de ruimte is? Dat kan je controleren aan de hand van de relatieve vochtigheidsgraad. Klimt deze boven de 70%? Dan is het dringend tijd om een oplossing te zoeken voor jouw vochtproblemen.